Facebook
Twitter
LinkedIn

Beleving

Beleving wordt ook wel ervaring genoemd. Het betekent hoe jij iets (bijv. een activiteit) ervaart. Het gaat gepaard met emotionele en persoonlijke prikkels die ontstaan tijdens een belevenis.

Belevenis en beleving zijn eigenlijk niet hetzelfde, al wordt er in het Engels gesproken over experience die beide begrippen dekt. Maar wat is het verschil?

 • Belevenis betekent wat de vrijetijdsaanbieder doet om jou iets geweldigs te laten ervaren.
  Leef 7 heeft het uitje van te voren bedacht, heeft mogelijk muziek erbij bedacht etc.
 • Beleving betekent hoe jij het als persoon ervaart. Als jij bijvoorbeeld het uitje niet leukt vindt maar iemand anders vind hetzelfde uitje wel leuk dan is de persoonlijk factor die de beleving bepaalt.

Beleving

Dus kortom hoe de vrijetijdsaanbieder ook zijn best doet, hiermee is de beleving nog niet gegarandeerd. De beleving voltrekt zich binnen het individu dat de belevenis ondergaat. Heb jij een slechte dag of is het slecht weer dan kan een beleving al heel anders zijn dan dat je net goed nieuws hebt gekregen en het mooi weer is.

Soort belevingen

Een beleving kan zowel positief als negatief zijn. Van zelf sprekend wil men het liefst een positieve beleving ervaren. We onderscheiden drie soort belevingen, namelijk:

 • De basale beleving
  Er is een beleving er zijn emotionele prikkels, maar de beleving blijft niet hangen. Je bent het binnen no-time vergeten. Een bezoek aan een supermarkt is doorgaans snel vergeten.
 • De memorabele beleving
  De memorabele beleving heeft veel meer herinneringswaarde en heeft een veel groter impact. Het kan goed de rest van je leven worden herinnerd. De meeste vrijetijdsaanbieder proberen deze beleving te tewerkstellen. Als jij in diezelfde supermarkt loopt maar nu is het geheel in een halloween thema met alles erop en eraan dan zal je dit supermarkt bezoek mogelijk nooit meer vergeten.
 • De transformerende beleving
  De laatste en diepste vorm van beleving is de transformerende beleving. Een beleving die een verandering op gang brengt. Als jij in diezelfde supermarkt rondloopt en je ziet hoe schokkend het kan zijn om vlees te eten en door deze beleving besluit je vegetariër te worden, dan wordt dit een transformerende beleving genoemd.
Rowin Holtslag

Rowin Holtslag

Leisure expert & eigenaar Leef 7

Datum Bericht

Boek nu je uitje van je dromen!

Plaats een reactie

Leef 7 gebruikt Cookies. Wil je de beste website ervaring?