Home » Vrijgezellenfeest » Datum Vrijgezellenfeest
Datum Vrijgezellenfeest
Geen informatie over het vrijgezellenfeest nodig?
Bekijk direct de uitjes!
Hoe bepaal ik de datum van het vrijgezellenfeest
Zo de eerste stappen naar een succesvol vrijgezellenfeest zijn gezet. Er is geïnventariseerd wie er uitgenodigd zijn en wie het mee gaan organiseren. Is dit nog niet bekend? Bekijk dan de twee blogs die daarover zijn geschreven. Nu komt de volgende stap, de datum van het festijn. Je wilt natuurlijk een datum (of datums bij overnachting) kiezen waarop veel vrienden kunnen.
Wat staat er centraal in dit artikel:
Wie prikt de datum?
Het vrijgezellenfeest wordt doorgaans vaak maximaal anderhalve maand voor de bruiloft gehouden. Als organisatie heb je een paar opties voordat de datum wordt gekozen. Vraag je het aan de groep? Kiezen jullie als organisatieteam één datum uit? Heeft de vrijgezel hier inbreng in?
Vraag het aan je groep
Als jullie besluiten om het voor te leggen aan de groep, zou ik persoonlijk 2-3 opties geven die maximaal anderhalve maand af liggen van de bruiloft. 2 á 3 opties is meer dan genoeg, anders krijg je uiteenlopende antwoorden en wordt het alleen maar lastiger voor jezelf. Houd hierbij rekening met de punten die ik zo dadelijk geef bij “extra tips voor een geschikte datum”.
#Durf te vragen
Om de datum te vragen, zou ik ofwel een WhatsApp-groep aanmaken met alle personen (kunnen ze ook elkaar al wat beter leren kennen) of een datumprikker uitsturen.
Teveel keuzes
Zoals eerder benoemd, geef twee a drie opties. Geef je namelijk veel meer opties dan krijgen mensen onbedoeld keuze stress. Ze hebben gewoon weg te veel keuzes en daardoor willen mensen pas reageren als er al meerdere hebben gereageerd. Al er teveel personen pas reageren als andere gereageerd hebben schiet het niet op. Bovendien is het ook nog eens onoverzichtelijk, dus gewoon een paar opties is voldoende.
Luister naar de stem van de groep
Geef je andere de keus, dan is het natuurlijk ook rechtvaardig om iets met de antwoorden te doen. Dus leg je het aan iedereen voor, pak dan de datum waarop de meeste kunnen. Is wel zo eerlijk toch en bovendien weet je zeker dat je de meeste personen op het vrijgezellenfeest krijgt.
Kies datums wanneer jezelf kan
Op twee datums evenveel personen
Een vervelend moment, je hebt de groep een paar datums voorgelegd en op twee datums heb je evenveel personen. Vraag nogmaals aan de personen die niet kunnen of ze echt niets kunnen verzetten. Kan dit niet, hak dan zelf de knoop door of bespreek het met de vrijgezel wie hij/zij het liefste erbij heeft. Het is immers de vrijgezel zijn feestje, dus navragen is geen slechte optie (tenzij je alles geheim wilt houden), want weet jij of de vrijgezel liever persoon A of persoon B erbij heeft? Door het te bespreken weet je ook zeker dat je geen belangrijke personen mist. Het blijft vervelend als er een keuze gemaakt moeten worden wie wel en wie er niet bij kunnen zijn.
De zoveelste afmelding
Heb je 2 a 3 datums voorgelegd aan de groep, maar zijn op alle data heel veel afmeldingen, overweeg dan met je organisatie team om mogelijk toch nog een andere datum als optie toe te voegen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd toch? Misschien heb je met een andere datum meer geluk. Maar probeer dit natuurlijk vooraf te voorkomen.
Om dit te voorkomen vraag het op tijd en bekijk of er op deze dag niets anders gepland is. Als je op dezelfde datum iets wil plannen als belangrijke festivals, dan kan het wel eens zijn dat mensen hiervoor al kaartjes hebben. Ook bijv. op dagen met belangrijke sportwedstrijden zoals de finale van het WK voetbal zijn niet de beste dagen om iets voor te stellen.
De organisatie bepaalt
Als je een vrijgezellenfeest organiseert zou ik aanraden om de datum in overleg te doen met de groep in plaats van een datum met de organisatie te kiezen. Dadelijk kies je een datum waarop niemand kan en heb je al het werk voor niets gedaan.
Jij bepaalt
Mocht je wel besluiten om het met de organisatie zelf te bepalen, communiceer de datum dan op tijd en houd rekening dat er een paar zullen afvallen. Het voordeel van een datum kiezen als organisatie is dat je direct verder kan met alles regelen en je geen keuze hoeft te maken tussen personen bij een gelijke stand (zoals hierboven werd benoemd).
Worden de datums gecommuniceerd met de vrijgezel?
Een keuze die moet worden gemaakt is, communiceer je de mogelijke datums met de vrijgezel? Zo ja, scheelt dit veel qua voorbereiding, maar beperk je het verrassingseffect.
Zo niet, dan zal je ook rekening moeten houden dat je zorgt dat de vrijgezel uiteraard zeker kan en hij/zij ergens wordt opgepikt. Het verassingseffect zal zeker groter zijn als de vrijgezel het niet weet.
Wel of niet communiceren
Persoonlijk zou ik de datum niet communiceren met de aanstaande bruid/bruidegom, maar soms zijn er weinig mogelijkheden en is de verrassing toch al weg. Als je bijvoorbeeld met zes vrienden bent en de eerste vijf zijn al getrouwd en hebben al een vrijgezellenfeest gehad, dan is het natuurlijk minder verrassend dat de laatste persoon ook een vrijgezellenfeest krijgt. Of als je weet dat de aanstaande vanwege omstandigheden (bijv. werk in het buitenland of iets dergelijks) maar één of twee momenten kan, zal de datum ook niet geheel verrassend zijn. Maar wel of niet communiceren met de aanstaande is aan jullie.
Mocht je niets communiceren met de vrijgezel, dan moet je natuurlijk ervoor zorgen dat de vrijgezel de datum zeker kan. Hiervoor moet je van alles regelen, hierover zal ik een apart blog maken. Wat moet ik regelen als je alles geheim houdt voor de vrijgezel. Je kan bijvoorbeeld ook een aantal datums voorstellen aan de vrijgezel, dan weet hij/zij nog niet zeker wanneer het gaat plaatsvinden. Dit geeft jullie iets meer rust, maar dat is aan jullie!
Extra tips voor een geschikte datum
- Tip 1. Begin op tijd met de organisatie. Mensen plannen steeds verder vooruit (mede door festivals etc.). Tevens kan over een datum kiezen al wat tijd heen gaan, aangezien niet iedereen direct reageert.
- Tip 2. Houdt het vrijgezellenfeest niet daags of twee dagen voor de bruiloft. De bruiloft is hun moment waar op de hele familie, vrienden en collega`s er zijn, dan is het wel zo fijn als ze er ook fris uitzien. Bovendien wordt er de laatste dagen nog veel gestrest en is er geen tijd om zo’n leuke dag te houden.
- Tip 3. Houdt met het kiezen van de datums ook rekening met het feit dat sommige mensen moeten werken. Vrij pakken en het vrijgezellenfeest bekostigen is zeker niet goedkoop.
- Tip 4. Ga je het vrijgezellenfeest op dezelfde dag vieren als de partner, zorg dan dat er goede afspraken worden gemaakt met het organisatieteam van het andere geslacht. Misschien moet er iemand op de kinderen of huisdieren passen.
- Tip 5. Is er een WK finale of ander belangrijk evenement wat veel aandacht vraagt. Misschien kan je het beter op een andere dag plannen. Bekijk hiervoor de mindere dagen.
Tot slot datum gekozen?
Ik hoop dat je hiermee weer een stap in de goede richting hebt gezet. Dat je hebt besloten hoe je de datum gaat kiezen. Wordt het gevraagd aan de hele groep, besluit je het zelf en heeft de vrijgezel hier nog inbreng in? Heb je nog eigen ervaringen, vragen of gewoon zin om te reageren, schroom niet en laat je stem horen in een reactie!
Reageer op het bericht
Onze Laatste blog`s
Een vrijgezellenfeest bij een geregistreerd partnerschap
Geen informatie over het vrijgezellenfeest nodig? Bekijk direct de uitjes! Bekijk de uitjes Wordt er een vrijgezellenfeest georganiseerd voor een geregistreerd partnerschap? We zien een
Waarom een vrijgezellenfeest?
Waarom een vrijgezellenfeest regelen? Je leest het hier!
Zal ik het vrijgezellenfeest regelen?
Zal ik het vrijgezellenfeest regelen? Ja ik wil! lees het hier