Facebook
Twitter
LinkedIn

Vrije Tijd

Vrijetijd is de tijd die jezelf ervaart als vrij zijn, die je ervaart als een leuke tijd.  Een tijd waarin jezelf keuze kan maken en geen verplichtingen hebt. Vrijetijd is heel persoonlijk en iedereen ervaart vrije rijd op zijn eigen manier.

Wat is nu vrijetijd en wanneer ervaar je het als vrijetijd?

Voor de een is koken of slapen vrijetijd, voor de andere is het een dagelijkse bezigheid die je moet doen, maar liever niet zo willen doen. In de vakliteratuur is eigenlijk geen correct antwoord wat vrije tijd nu werkelijk is. Ook de betekenis boven is niet volledig correct om je vaak afhankelijk bent van andere mensen, die op hun beurt de vrijetijd weer anders ervaren. Kortom het gaat om perceptie, hoe ervaart iemand de vrijetijd. Om dichter in de buurt te komen van het antwoord kunnen we vrijetijd opsplitsen in de objectieve en subjectieve vrijetijd, maar ook bij splitsen kunnen we al concluderen dat er geen goed of fout is. Want zoals we hierboven benoemen wordt vrijetijd door iedereen anders ervaren.

Objectieve vrijetijd

De objectieve vrijetijd (gebaseerd op feiten) is de tijd die je en niet hoeft te besteden aan verplichte of noodzakelijke activiteiten zoals (huishoudelijk) werk, zorg en studie. Dus de tijd die overblijft als je werk gerelateerde bezigheden, tijd dat je aan het reizen bent (naar je werk, naar sportschool etc), bezigheden met betrekking tot lichamelijke verzorging (wassen, sporten of verzorging aan kinderen of iets dergelijks) en natuurlijk zaken (zoals eten, drinken en slapen) eraf telt. De tijd die dan overblijft is de objectieve vrijetijd.

Alle tijd – arbeid –onderwijs – natuurlijke zaken (slapen etc) – zorgtaken- persoonlijke verzorging = Vrije tijd

Grijze gebied

Echter is er een groot grijs gebied dat het lastig maakt om exact de vrijetijd te bepalen.
Uit eten in een restaurant zullen vele als vrijetijd zien, daar waar eten thuis misschien meer een verplichting is. Voor sommige is sporten een lichamelijk verzorging, voor andere is het plezier. Kortom er is nog altijd geen regel om precies de vrijetijd te meten.

Subjectieve vrijetijd

Subjectieve vrijetijd (gebaseerd op meningen) is de tijd die men zelf ervaart als vrijetijd. Het gevoel dat je niets verplicht was en dat je zelf de keuze nam om dit te doen. Volledige keuze vrijeheid. Het is een persoonsgebonden fenomeen gebaseerd op meningen. Meestal wordt er gesproken over de subjectieve vrijetijd, echter hier kan je weinig harde cijfers aan hangen, omdat het gaat om meningen. Jouw vrijetijd die jezelf ervaart is de:

Alle tijd – alle tijd die je zelf niet als vrije tijd ervaart = is jouw vrije tijd.

Rowin Holtslag

Rowin Holtslag

Leisure expert & eigenaar Leef 7

Datum Bericht

Boek nu je uitje van je dromen!

Leef 7 gebruikt Cookies. Wil je de beste website ervaring?